Korson Palloseura
KOPSE
Korson Palloseura ry
Nurmikko ja pallo

Tavitie 1
01450 Vantaa
toimisto@kopse.org
Y-tunnus: 0516309-5

KOPSE Opas: 1 Aloittava pelaaja 2 3 4 5

Mitä aloittava pelaaja tarvitsee?

Vakuutus ja pelaajan lisenssimaksu

Jokaisella pelaajalla on oltava vakuutus. Se kattaa seuran harjoi­tuksissa, peleissä ja muissa tapah­tumissa sattuneet tapa­turmat. Yleensä seura hankkii Suomen Pallo­liitosta vakuu­tuksen ja pelaaja­lisenssin keskitetysti sen jälkeen kun pelaajan jäsen- ja lisenssi­maksu on maksettu ja pelaajan henkilö­tiedot toimitettu joukkueen­johtajan kautta seuralle.

Pelaajan on mahdollista ottaa myös oma vakuutus. Silloin on huoleh­dittava vakuu­tuksen katta­vuudesta. Vakuu­tuksen on katettava seura- ja kilpailu­toiminta. Näin ei ole asian laita kaikissa vakuu­tuksissa.

Suomen Palloliiton pelaaja­vakuutuksia hoitaa Suomessa AON vakuutus­turva, joka vastaa myös KOPSEn vakuutuksista. Juniori­pelaajan jalka­pallo­vakuutus sisältyy Kortteli­passiin, Peli­passiin tai Harraste­passiin.

Joukkueenjohtaja huolehtii siitä, että jokaisella joukkueen pelaa­jalla on voimassa oleva lisenssi ja vakuutus. Mikäli pelaajalla on oma jalka­pallon harjoitus- ja kilpailu­toiminnan kattava tapa­turmavakuutus, hän maksaa vain lisenssin ja toimittaa seuralle vakuutus­todistuksen. Seura toimittaa todistuksen edelleen Suomen Pallo­liittoon.

Lisätietoja vakuutuksista ja lisensseistä saat joukkueen­johtajalta, KOPSE:n toimistosta ja Suomen Pallo­liitosta. Katso myös Valmennus.

Pelaaja tarvitsee pelaaja­lisenssin silloin kun hän on mukana Suomen Pallo­liiton ja sen piirien (Vantaalla Uuden­maan piiri) organisoimassa kilpailu­toiminnassa.

Pelivälineet

Jalkapallo

Aloittavan joukkueen peli­pallon koko on kolme (3) 11 vuoden ikään asti. Sitten siirrytään pelaamaan seuraavalla pallo­koolla neljä (4) ja 14-vuotiaana otetaan käyttöön ”aikuisten” pallokoko (5). Harjoitusten tehokas läpi­vienti ja oma harjoittelu on mahdollista vain kun jokai­sella pelaajalla on oma pallo.

Pallon tulisi olla hyvä­laatuinen. Seuran varustekauppa tarjoaa edullisia ja hyvälaatuisia palloja. Pallon tulisi aina olla riittävän kova (painuu hyvin vähän sisään sormilla painet­taessa). Jos kotona ei ole pallo­pumppua, pyydä huoltajaa pump­paamaan pallo. Venttiili­öljyä kannattaa käyttää pidentämään venttiilin ikää. Palloon on hyvä kirjoittaa pysy­vällä tussilla pelaajan nimi, seura ja puhelin­numero, jos se sattuu unohtumaan kentän laidalle.

Kengät

Jalkapalloilun voi aloittaa joko sopivilla lenkka­reilla tai jalka­pallo­kengillä (tasa­pohjaiset tai kiinto­nappula­kengät). Kenkä ei saa olla liian pieni, eikä liian iso (maksimissaan yhden numeron isompi kuin jalan koko). Liian pieni kenkä puristaa, hiertää ja vaikeuttaa potkai­semista. Liian isoilla kengillä on pallo­tuntuman hakeminen hankalaa.

Uudet kengät kannattaa sisään­ajaa ennen pelejä. Kovalla alustalla matala­nappulaiset kengät ovat nuoremmille parempia, pehmeälle alustalle normaalit kiinto­nappulat.

Yhden kauden aikana voi pelaaja “potkia puhki” jopa kahdet jalka­pallo­kengät. Kun hoidat jalka­pallo­kenkiä hyvin (puhdistus, kuivaus ja plankkaus tai rasvaus), saat ne kestämään kauemmin.

Säärisuojat

Säärisuojat ovat pakolliset jokaisella vakuute­tulla pelaajalla. Tästä säännöstä joukkueiden on pidettävä kiinni tinkimättä. Vakuutus ei korvaa vammoja, jotka ovat aiheutuneet ilman sääri­suojuksia pelaavalle. Sääri­suojat ovat tärkeät myös oman turvalli­suutesi vuoksi. Nyky­aikaiset suojukset suojaavat nilkan arkoja luita ja nivel­siteitä. Hanki oikean kokoiset sääri­suojat. Liian isot sääri­suojat vaikeuttavat liikkumista ja pallon hallintaa.

Hiekkahousut

Hiekkakentällä pelattaessa ja harjoi­teltaessa on hyvä olla hiekka­housut, sillä ne ovat huomattavasti kestävämmät kuin verryttely­housut. Shortsit eivät sovi hiekka­kentälle, sillä ne eivät suojaa polvia.

Pelipaita

Jonkin aikaa harjoiteltuaan, uusi joukkue hankkii pelaa­jille peli­paidat. Yleensä peli­paidat ovat pelaajan omaisuutta.

Peliliivit

Harjoituksissa peliliivejä käytetään erottamaan joukkueita toisistaan. Peleissä liivejä käytetään, jos molemmilla joukkueilla sattuu olemaan saman­väriset peliasut. Tällöin vieras­kentällä pelaava joukkue pukee sen väriset (numeroidut) liivit ylleen, että ne erottuvat koti­joukkueen pelaa­jista.

Liivit ovat osa valmen­tajien varusteita. Niitä ei hankita pelaaja­kohtaisesti.

Tötteröt

Valmentajat käyttävät harjoituksissa tötteröitä merkitsemään harjoitus­alueiden rajoja, peli­paikkoja yms. Hiekka­kentillä ja viivojen puuttuessa nurmi­kentiltä, tötteröitä käytetään myös nuorimpien peleissä merkit­semään kentän reuna­viivoja.

Tötteröt ovat osa valmentajien työ­kalu­pakkia. Innokkaimmat pelaajat voivat hankkia tötteröitä ja muitakin apu­välineitä oma­toimiseen harjoitteluun.

Peli- ja harjoitteluvarusteet

Verryttelypuku/tuulipuku

Jossain vaiheessa pelaajat haluavat yhtenäisen asun niin peli­kentille kuin sen ulko­puolellekin. KOPSE suosittelee yhtenäisen, seuran hyväksymän verryttely­asun, college­asun tai tuuli­puvun hankintaa seuran omasta varuste­kaupasta.

Harjoittelua Kalmuurin luonnonnurmikentällä.

Pelaaminen talvella

Talvella on tärkeää kerros­pukeutuminen. Urheilu­alus­kerros takaa kuivan ja lämpimän olon niin kylmissä kuin lämpimissä ja kosteissakin olo­suhteissa. Väli­kerroksen avulla voidaan nopeasti lisätä tai vähentää vaatetuksen eristys­kykyä. Kuori­kerros suojaa vedeltä ja viimalta samalla kuitenkin hengittäen ja tehden liikku­misesta nautittavaa.

Ottelu talvella Jokelan kentällä

Seuravaatteet

Seura myy vaatteita ja muita varusteita omassa varuste­kaupassa. Varusteet tilataan joukkueen varuste­vastaavan tai joukkueen­johtajan kautta.

Varusteiden hankinnasta lisää KOPSE Opas: Varusteet sivulla.

Muut varusteet

Varusteisiin kuuluvat yllä mainittujen lisäksi myös mm. sukat, shortsit, kassit ja valmentaja­takit, jotka kaikki voidaan hankkia seuran varuste­kaupasta.

Katso lisätietoja KOPSE Opas: Varusteet sivulta.

Harjoittelu

Ilman harjoittelua ei tule mestareita. Harjoittelu on pelaajan kehitty­misen edellytys.

Hyväksi pelaajaksi tulet seuran valmennus­ohjelman avulla ja touhu­tessasi pallon kanssa myös vapaa-aikana. Aluksi uudet joukkueet harjoit­televat 1-2 kertaa viikossa. Kesä­kaudella hiekka- ja nurmi­kentällä, syksyllä ja talvella kerran viikossa sisällä koulujen voimistelu­saleissa ja muissa halleissa sekä kentillä. Harjoitusten kesto on 60-90 minuuttia.

Harjoitukset Kalmuurin luonnonnurmella

Seura järjestää kyky- ja taitokouluja, myös ammattivalmentajien vetäminä.

© 2018 Korson Palloseura ry — 16.09.2018 18:28 (fi)