Championship

Korson Palloseura ry (KOPSE) on Itä-Vantaalla toimiva jalkapalloon keskittynyt urheiluseura. Seuran perustehtävänä on tarjota kaikenikäisille mahdollisuus harrastaa jalkapalloa Korsossa ja sen lähialueilla.

Join The Club
Korson Palloseura ry (KOPSE) on Itä-Vantaalla toimiva jalkapalloon keskittynyt urheiluseura. Seuran perustehtävänä on tarjota kaikenikäisille mahdollisuus harrastaa jalkapalloa Korsossa ja sen lähialueilla.

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Follow Us
Top

Kiire jalkapallossa

Tämä on KOPSEn valmennuspäällikön, Toni Tikkasen, ensimmäinen blogikirjoitus. Julkaistu 20.3.2023.

Jalkapallo peilaa usein yhteiskunnallisia ja globaaleja ilmiöitä. Olen viime aikoina huomannut kuinka lisääntynyt kiire ja kärsimättömyys arjessamme, näkyy jalkapallossa ja seurassamme. Tarkastellaan seuraavaksi, miten se voi näyttäytyä eri kulmista katsottuna.

Kiire valmentajilla ja toimihenkilöillä: voi näkyä esimerkiksi siten, että lapsi- ja nuoruusvaiheessa kärsimätön valmentaja lähtee voittamaan pelejä keinoja kaihtamatta. Tällöin valmentaja unohtaa oman pelaajia sekä pelirohkeutta kehittävän pelitavan ja peluuttaa esimerkiksi pitkää palloa niille parille nopealle ja taitavalle pelaajalle, joiden toivotaan ratkaisevan pelin tuloksellisesti suotuisasti.
Treeneissä saatetaan kiirehtiä liian vaikeisiin asioihin, vaikka perusteet ei olisi hallussa, esimerkiksi haetaan ison kentän taktisia harjoitteita pelaajille, joille kahden metrin sisäsyrjäsyöttö on vielä haastava.

Kiire pelaajilla ja vanhemmilla: Malttamattomilla pelaajilla on useimmiten kiire oppimaan se kaikista haastavin kikka, vaikka pallonkäsittelyn perusasiat eivät vielä ole kunnolla hallinnassa. ”Tylsää ja puuduttavaa” tekniikan hiomista tai intensiivisiä kehittäviä pihapelejä ei viitsitä harrastaa omalla ajalla ja oletetaan että ne kaksi joukkuetreeniä viikossa kyllä riittävät.
Kärsimättömillä vanhemmilla vastaus oman lapsen nopeampaan menestykseen näkyy yleensä try-outeilla ja seurasiirroilla. Toivotaan, että se suurempi ja menestyksekkäämpi seura, kiiltävällä logolla tuo nopeasti yksittäisiä pelien ja turnausten voittoja.
Monesti harkitsematon siirto tuo kuitenkin paikan isomman seuran kakkosjoukkueessa, kolminkertaisella kuukausimaksulla sekä vähäiset peliminuutit ja vastuun. Kun pelaaja siirtyy ”parempaan” seuraan tai oman joukkueen sisällä seuraavaan tasoryhmään tarkoittaa se monesti, että pelin tempo on nopeampi. Vähemmän aikaa reagoida pelitilanteisiin ja pelaajan pitäisi tehdä kaikki opitut asiat nopeammin. Tämä saattaa johtaa siihen, että pelaaja alkaa väistämään vastuuta ja luopumaan pallosta nopeasti, mikä taas ei ole hyväksi kehitykselle pitkällä tähtäimellä.

Vinkkejä maltillisempaan ja pidemmällä tähtäimellä kehittävään jalkapalloon: Ensimmäisenä tulisi kaikkien ottaa huomioon, että tavoitteena on se ominaisuuksiltaan valmis pelaaja ”huippu-urheiluvaiheeseen”.
Joukkueen pelitavan tulee olla pelaajia kehittävä, pelirohkeutta edistävä sekä seuran identiteetin mukainen.
Peliä lähdetään tietysti aina voittamaan, mutta säilyttäen oman pelitavan ja kunkin harjoiteltavan jakson tavoitteet. Harjoituksissa harjoiteltavat asiat tulisi heijastua pelissä, miten pelaajat ovat oppineet teeman.

Huipulle tähtäävien jalkapalloilijoiden tulisi tehdä suurin osa teknisistä toistoista omalla ajalla, niin että viikossa tulee liikunnan parissa toimittua yhteensä 18–20 tuntia. Tähän määrään on laskettu joukkueharjoitukset mukaan.

Vanhemmilta toivoisin malttia seurasiirroissa. Ensimmäisenä tulisi aina miettiä pelaajan kehitystä. Onko pelaaja selkeästi parempi kuin kukaan muu ikäryhmän pelaaja? Eikö pelaaja saa enää tasolleen sopivaa valmennusta? Onko pelaaja sillä tasolla, että peliaika uudessa ”akatemiaseurassa” ei jää vähiin ja kehitys jäisi junnaamaan paikoilleen.
Meidän seuralla on yhteistyö solmittu PKKU:n kanssa sen vuoksi, että ne harvat motivoituneet ”eliittipelaajat”, jotka ei tasoistaan valmennusta meiltä saa, voivat mennä kokeilemaan siipiään esimerkiksi heidän ELL joukkueisiin. Itse en pidä mitenkään järkevänä sitä, että mennään kakkosjoukkueeseen höntsäilemään kolminkertaisella kuukausimaksulla. Ja pahimmassa tapauksessa vähäisillä peliminuuteilla.
Toivon että vanhemmat olisivat matalalla kynnyksellä minuun yhteydessä, jos seurasiirto on mielessä ja keskusteltaisiin sen kannattavuudesta.

Instagram