Championship

Korson Palloseura ry (KOPSE) on Itä-Vantaalla toimiva jalkapalloon keskittynyt urheiluseura. Seuran perustehtävänä on tarjota kaikenikäisille mahdollisuus harrastaa jalkapalloa Korsossa ja sen lähialueilla.

Join The Club
Korson Palloseura ry (KOPSE) on Itä-Vantaalla toimiva jalkapalloon keskittynyt urheiluseura. Seuran perustehtävänä on tarjota kaikenikäisille mahdollisuus harrastaa jalkapalloa Korsossa ja sen lähialueilla.

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Follow Us
Top

Futsalin Manifesto

Futsalin hyödyt jalkapallolle

”Futsal vaatii sinua ajattelemaan ja pelaamaan nopeasti. Se tekee kaikesta helpompaa, kun myöhemmin vaihdat jalkapalloon” – Pele

Korson Palloseuralla on tavoitteena tuoda jalkapallon rinnalle futsal osaksi seuran toimintaa. Seuran valmennuspäällikkönä olen sitoutunut tähän, sillä futsal tuo useita hyötyjä jalkapallolle. Tulen esittelemään futsalia ja sen hyötyjä esimerkiksi valmennusilloissa.

Kentän koko ja pelaajamäärä

”Portugalissa peli, jota me kaikki kasvaessamme pelasimme, oli futsal. Pienempi kenttä auttoi kehittämään jaloilla pelaamisen taitojani, ja pelin luonne sai minut kokemaan itseni hyvin vapautuneeksi pelatessani. Ilman futsalia en varmasti olisi se pelaaja, joka olen nykypäivänä.”
– Cristiano Ronaldo

Futsal kentän koko verrattuna täysikokoiseen jalkapallokenttään.

11v11 jalkapallokentän koko on 100–110 m x 64–75 m ja kentällä on 22 pelaajaa. Tilaa kentän kokoon suhteutettuna on 290–375 m² / pelaaja, mikä tarkoittaa jokaiselle pelaajalle 19x19m kokoisen neliön.
Futsalkentän koko on 40 m x 20 m ja kentällä on 10 pelaajaa. Tilaa on 80 m² / pelaaja, eli jokaiselle pelaajalle 9x9m kokoisen neliön.

Yhdelle jalkapallokentälle mahtuisi 8–10 futsalkenttää. Suhteutettuna alueen kokoon ja pelaajamäärään, pelattaisiin jalkapallokentällä 40v40 tai 50v50 pelejä.

Mitä pieni kenttää tarkoittaa pelillisesti?

Futsalkentällä tila- ja aikavaatimus ovat todella paljon kovempia kuin jalkapallossa. Juoksumatkat ovat lyhyempiä mutta intensiivisempiä. Pelaajien täytyy oppia pelaamaan pallonhallinta peliä jatkuvan prässin alla. Tekniset ja taktiset yksityiskohdat korostuvat huomattavasti. Futsalissa pärjäävät teknisesti taitavat pelaajat. Kentän koko merkitsee myös sitä, että koko ajan pelataan murtautumista. Maalinteko ja maalinesto korostuu.

Pienempi pelaajamäärä tarkoittaa enemmän pallokosketuksia ja lajisuorituksia. 2–3 pelaajan yhteistyö korostuu ja ehkäpä itselleni tärkeimpänä kyky pelata 1v1 tilanteita, jotka ovat iso osa futsalpeliä.
Niin itse lajin kuin seuran tavoitteena on, että pelaaja kykenisi 1v1 tilanteissa pelaamaan mukavuusalueellaan, rohkeasti ja muodostaen jatkuvasti uhkaa vastustajalleen.

Pelin keskus

Pelin keskuksella tarkoitetaan kolmea palloa lähimpänä olevaa pallollisen ja pallottoman joukkueen pelaajaa.

Kuvassa vaaleassa ympyrässä 11v11 kentällä pelin keskus.
Pelin keskus futsalissa ympyröitynä.

”Futsal on erittäin tärkeä menetelmä lapsille heidän taitojensa ja peliymmärryksensä kehittämiseen. Minun pallokosketukseni sekä taitoni kuljettaa ja harhauttaa vastustajia ovat kaikki tulleet futsalin pelaamisesta.” – Ronaldinho

Futsalissa tulee jatkuvasti toistoja pelin keskuksessa pelaamiseen. Nuorille pelaajille pelin keskus on huomattavasti helpompaa hahmottaa, kuin pelin keskuksen ulkopuoliset asiat.

Tässä kohtaa tulisi kysyä että, miksi on kiire isolle kentälle?

Alustan ja pallon merkitys taitojen opetukseen

”Futsalissa näet, onko pelaaja aidosti lahjakas … huomaat pienet yksityiskohdat laadussa, tasossa ja taktisessa ymmärryksessä.” – Xavi

Futsalpallo on painavampi ja vähemmän kimmoisa kuin tavallinen jalkapallo. Tämä vaikuttaa esimerkiksi siihen, että pallon käsittely kovalla ja nopealla alustalla helpottuu. Pelaajalla on silloin helpompi havainnoida ympäristöä pelitilanteissa ja pelin teknis-taktinen laatu paranee.

Toistot painavammalla pallolla ohjaa kovempiin ja teknisesti puhtaampiin syöttöihin ja laukauksiin. Pelaajat hyötyvät paremmasta potkuvoimasta ja -tekniikasta isolla kentällä pelatessaan.

Parketti- ja mattoalustat ovat nopeampia kuin nurmialustat. Pelaajat tottuvat kovempaan pelitempoon. Pallon vieriminen kuljettaessa ei hidastu kuten nurmialustalla, mikä ohjaa pitämään palloa tarkemmin lähikontrollissa. Syötön ajoitus ja tarkkuus korostuu nopealla alustalla.

Iso osa futsalin pelaamisesta on jalkapohjan käyttöä. Jalkapohjalla palloa pystyy paremmin kontrolloimaan nopealla alustalla. Kun pelaaja oppii käyttämään jalkapohjaa, on siirtymä myös sen käyttöön luonnollinen isolla kentällä. Pallo pysyy lähellä ja on helpompi kontrolloida palloa sekä vastustajaa.

”Aikani futsalissa oli uskomatonta, ratkaisevaa elämässäni. Tarvitsin erittäin hyvät jalat, koska futsalissa yrität aina voittaa vastustajaa minimaalisessa tilassa. Kaikkien pelaajien pitäisi läpikäydä futsal.” – Ronaldo

Suosittelen vahvasti joukkueita harkitsemaan Talvisarjojen tilalle / rinnalle futsalsarjoja. Etenkin 8v8 ja 11v11 joukkueet hyötyisivät näistä suuresti. Rohkaisen valmentajia ja joukkueenjohtajia keskustelemaan joukkueen sisällä futsalin tarjoamista mahdollisuuksista. Seurastamme löytyy osaamista joukkueiden tueksi ja lajiin tutustuminen käy helposti.

”Pienenä poikana Argentiinassa pelasin futsalia kaduilla ja seuralleni. Se oli suunnattoman hauskaa, ja auttoi minua tulemaan pelaajaksi, joka olen tänä päivänä.” – Lionel Messi

Lähteenä käytetty Palloliiton Matti Anttosen Futsal-intro materiaalia.

Instagram